AITÄH!
Kõigepealt teen Sulle sügava kummarduse, et oled ostnud Gustavi Kanasid või mõne teise väiketaluniku mahelindusid. See on nii tore, et mõtled oma toidust rohkem kui lihtsatest kaloritest ning hoolid sellest kuidas ja kus Sinu toitu kasvatati. Mul on olnud suur rõõm ja au oma kanasid kasvatada just Sinusugusele teadlikule tarbijale. 

PEHME POEBROILER
Suures broileritööstuses elavad linnud keskmiselt 42 päeva ning nende eesmärk on võimalikult kiiresti ja efektiivselt suureks kasvatada. See tähendab, et nad veedavad oma päevi söödaküna juures ning liiguvad võimalikult vähe. 
Mahetootmises peavad broilerid elama vähemalt 81 päeva ning neile on seatud kõrgemad nõuded selle kohta, et neil oleks rohkem ruumi ja ligipääs õuealale. Kõik broilerite toit peab olema ka mahesertifitseeritud. 
Oma linnukasvatusteel olen proovinud olla "rohkem kui mahe". See tähendab, et kanad ei ole lihtsalt saanud ligipääsu muruplatsile, vaid teinud tõelisi kanategevusi nagu põõsaste alt ussikeste otsimine või lehtede vahel siblimine.
Neil on olnud nii palju ruumi õues ringi joosta, et nende lihased on võrreldes poekanadega palju rohkem arenenud.

MAITSVA KANAPRAE RETSEPT
1. Sulatamine
Kõigepealt võta kana sügavkülmast välja sulama.
Kui soovid homme õhtul teha kanapraadi, siis võta kana täna õhtul sügavkülmast välja ning aseta külmkappi. Hea mõte on kana asetada võimalikult madalale riiulile juhuks kui midagi peaks kanataldrikult tilkuma hakkama. Kui Sinu kana kaalub kuni 2.2 kg, siis peaks 24 tunnisest sulamisajast piisama.
Kui on suurem, siis lase mõned tunnid rohkem sulada. 
* kui on ootamatu kihk kanapraadi teha siis soovitan otsida Google'st abi - on meetodeid sulamisprotsessi kiirendamiseks külma veega või panna kana ahju veel osaliselt külmutatuna ning pikendada küpsetusaega

2. Soolamine
Üks hea kanaprae saladus on soolamine. See aitab teha liha pehmemaks.
Võimalusi selleks on kaks:
  • Kuivsoolamine (dry brine)
    • Kuivata kana üleliigsest niiskusest.
    • Hõõru kana seest ja väljast soolaga kokku. Kasuta umbes 1 teelusikas iga 500g kana kohta.
    • Aseta kana suurema taldriku või alusega külmkappi minimaalseslt 4ks tunniks. Soovitatav 6-24 tundi.
  • Märgsoolamine (wet brine)
    • Sega suures potis 110-125 grammi soola umbes 3-3.5 liitri veega.
    • Pane kana potti nii, et soolvesi kataks kana üleni. Aseta pott koos kaanega kuni 24ks tunniks külmkappi.
  • Mõlemal puhul tuleb üleliigne niiskus enne ahju panemist kuivatada. 
3. Maitsestamine
Siit maalt jätaksin Sulle juba vabamad käed, aga mõned nipid veel jagan:
  • Sega 2 osa võid 1 osa oliiviõliga. Võid maitsestamiseks lisada näiteks sinna ka küüslauku. Hõõru kana väljastpoolt seguga kokku ning proovi seda panna ka naha alla.
  • Kana sisse võid küpsetamise ajaks panna küüslauku, sibulat või sidrunit.
4. Küpsetamine
Ma olen kasutanud nii küpsetuskotti, küpsetusvormi kui ka ilma kotita ahjuplaadile asetanud. Samuti olen kasutanud Instant Pot'i (elektriline survepott) ja malmist haudepotti.

Küpsetusaeg oleneb küpsetusviisist, aga soovitan küpsetuskotis, küpsetusvormis või lihtsalt ahjuplaadil tehes arvestada küpsetusajaks 175 kraadi juures 45 minutit iga kanakilo kohta (20 minutit iga 0.45 kg kohta). Samuti võid esimesed 10-15 minutit küpsetada 230 kraadi juures, et nahka pruunistada ning seejärel tuua temperatuur tagasi 175 kraadi juurde. Kui kana on valmis siis tõsta kana ahjust välja ja lase enne serveerimist minimaalselt 15 minutit jahtuda.

* küpsetusvormis või plaadil tehes pane kindlasti alla küpsetuspaberit.

Saada mulle pilte ja nippe kuidas Sina oma kana küpsetasid!
Ma ise ka alles õpin ja katsetan ning kõik tagasiside ning retseptid on väga oodatud :)

Kindlasti leiad veel häid nippe ja mõtteid kui otsid Google'st märksõnadega organic broiler või pastured broiler recipes.

Retsept Gustavi kana sõbralt:
Mina küpsetan kana niimoodi, et topin võitükid filee ja naha vahele, kui viitsin, siis ka kintsu ja naha vahele. Eriti heal päeval viitsin teha lausa soola-küüslaugu-peterselli või. Seda naha vahelt maitsestamise meetodit on võimalik õppida Jamie Oliveri kanaküpsetamise videotest.
Kui kana on otsas, siis absoluutselt kõik jupid, mida süüa ei saa, lähevad supipotti koos ühe porgandi, tomati, sibula ja küüslauguga. Vesi peale ja tasasel tulel keeta 2-3h. Niimoodi saab ülihea puljongi ja siis on kanakesest tõesti viimane välja pigistatud. Puljongiks saab kasutada ka neid köögivilju, mis kuskilt juba nats pehmed on, seega igatepidi hea päästeoperatsioon (ja säästuoperatsioon). Puljongi lased läbi sõela ja leemega teed edasi misiganes supi. Võibolla on mõnel isegi kanaliha alles, mida sinna sisse visata. Mina tavaliselt panen pisikesi makarone ja porgandiribasid (julienne’i lõikuriga tehtud). Alaealised on sillas sellisest supist.
Susan


Viimane nipp
Tee kanaprae ülejääkidest suppi. Pane kõik mis kanapraest üle jäi potti ning lase tal mõni tund madalal kuumusel podiseda. Seejärel võta kanaluud ja kõik muu, mida oma supi sisse ei soovi välja ning lisa tükeldatud juurviljad. Voilaa - kanasupp valmis ning olenevalt pere suurusest veel paar söögikorda ühest kanast kätte saadud :)

Ma soovin, et Sinu kanapraad tuleks imemaitsev ning alles jääksid ainult luud ja veidi nahka. (aitäh R illustreeriva pildi eest)